Sveriges vanligaste plastikoperation – Bröstförstoring

Bröstförstoring är en av de vanligaste plastikoperationerna som genomförs i Sverige på kvinnor i olika åldrar. Vi har samlat svar på vanligt förkommande frågor.
Innehållsförteckning: Sveriges vanligaste plastikoperation – Bröstförstoring
En kvinnas bröst efter en bröstförstoring med sina händer som täcker för bröstvårtorna

Bröstförstoring är en av de vanligaste plastikkirurgiska behandlingar som genomförs på kvinnor i olika åldrar över hela världen. Anledningarna till att man vill förändra form, storlek och utseende är många. En nystart? En förändring? Bröstförstoring kan även vara ett sätt att rekonstruera brösten efter en graviditet, amning eller cancer. Vanligt är också att man upplever en önskan om att fylla ut ovansidan av bysten då brösten förlorar spänst med åren.

Kan alla kvinnor genomgå bröstförstoring?

De allra flesta kvinnor kan genomgå en bröstförstoring. Ibland förekommer det dock hälsorisker om eventuella sjukdomar existerar och/eller medicinering som gör att du kan bli avrådd eller nekad en operation. Därför är det viktigt att all information om din hälsohistoria finns noga beskriven på den hälsodeklaration som du som patient alltid fyller i samband med ditt första möte hos oss.

Information inför din bröstoperation

Efter att du genomgått din konsultation hos oss och du fått ditt operationsdatum så får du med dig dokument om allt som du bör tänka på inför ingreppet. Hur själva operationen går till, samt eftervård. Du får även information kring narkos och vad det innebär. Du kan naturligtvis kontakta oss per telefon när du kommit hem och läst igenom all information. En hälsosam livsstil är viktig att tänka på inför din operation för att optimera förutsättningarna och för ett bra resultat

Hur förbereder jag mig?

God hygien är oerhört viktigt. Vid ditt besök på kliniken kommer du därför få instruktioner kring desinfektering inför din operation. Du bör duscha både dagen före din operation och en gång samma dag som din operation. Fokus på byst och överarmar. När du kommer in till kliniken fotograferas du för att din kirurg ska kunna se och jämföra din byst före och efter din bröstförstoring.

Kan det uppstå komplikationer?

Allvarliga komplikationer vid bröstförstoring är mycket ovanliga. Komplikationer som kan förekomma i samband med operationen kan vara en mindre efterblödning.

Kan jag få precis de bröst jag önskar?

Avgörande för resultatet av din operation är dina anatomiska förutsättningar, alla kvinnor är unika och resultatet varierar därför från person till person. Därför är det så gott som omöjligt att få samma byst som en annan kvinna, men våra fantastiska kirurger kommer göra allt för att du ska bli nöjd med dina nya bröst. Vi anpassar därför storlek, form och material på inlägget helt efter dig och din kropp. 

Lyssna på Linnea när hon berättar om bröstförstoringen hon valde att göra hos oss:

Hur känns det efter en bröstförstoring och när kan man leva som vanligt?

Eventuellt kan du uppleva ett visst tryck och att det känns trångt i bröstkorgen och kring bröstet. Smärtan minskar efter hand. Det underlättar att ha ett bra stöd av en BH, tänk också på att hålla en något höjd huvudända vid vila. 

Den första tiden bör du undvika att anstränga dig och bara gå på lugna promenader. Du kan ta upp träning igen efter cirka tre veckor, men rådfråga alltid din kirurg innan du börjar träna ordentligt igen.

implantat

Är du intresserad av att göra en bröstförstoring?

Börja med att boka en konsultation och beskriv dina önskemål och förväntningar för läkaren du kommer att träffa. Läkaren bedömer dina förutsättningar att uppnå dina önskemål. Du får naturligtvis också möjlighet att ställa alla dina frågor rörande en bröstförstoring, din plastikkirurg är expert på plastikkirurgiska operationer.

Kanske behöver du lite betänketid, vilket är fullt naturligt, men när du känner dig redo att göra en förändring hjälper din plastikkirurg dig att boka in en tid för bröstoperation.