Vad innebär narkos?

Vi får många frågor inför en operation, flertalet av dem rör narkos och sövning. I det här inlägget får du svar de vanligaste frågorna rörande narkos.
Innehållsförteckning: Vad innebär narkos?
örjan gribbe och daniel saiepour

Vi vet att du kanske har fler funderingar och får du inte alla dina svar nu, är du varmt välkommen att fråga oss under din konsultation. Du kan även maila eller ringa oss. Vi lovar att svara och glöm inte att det inte finns några dumma frågor. Nu kör vi!

Narkos

Narkos innebär att du i samband med operation får läkemedel som du somnar av. De läkemedel du får är noga doserade utifrån din vikt samt vilken operation du ska genomgå. Det innebär i sin tur att du inte sover djupare än du faktiskt måste. Vidare innebär narkos att samtlig personal under operationen tar fullt ansvar för ditt mående då du själv inte kan förmedla hur du mår. De övervakar dina värden, mäter blodtrycket, puls och andning. Samtliga värden som berättar för personalen precis hur du och din kropp mår.

Farligt att sövas?

Nej inte hos oss, vi har endast har specialistutbildad personal som arbetar med våra sövda kunder inne på operationssalen. Det betyder att alla personer som är vakna inne på operationen när du sover vet precis vad de gör. De känner självklart till samtliga risker och kan förutse en potentiell fara redan innan den uppstår.

Från gång till annan får vi frågan om det finns en risk att man inte vaknar efter operation. Detta har aldrig hänt hos oss. Statistiken för de kunder som löper stor risk vid operation och sövning väljer vi att inte operera. Du som blivit beviljad operation kan därför alltid känna dig trygg i att vi kan garantera din säkerhet.

Dålig av narkos?

Illamående eller väldigt trött efter en narkos kan uppstå. Vi arbetar ständigt med att förhindra detta både innan, under och efter operationen. Vet du med dig från tidigare operationer att du lätt blir illamående har vi möjlighet att erbjuda kompletterande läkemedel för att minska illamåendet. I samband med att du ska väckas ur narkosen får du en dos av medicin för att förebygga illamående och kräkning. Vid behov har vi möjlighet att upprepa administering av det läkemedel du fått eller ett liknande.

Sluta med läkemedel

Som regel behöver du inte sluta ta dina läkemedel inför operation. I samråd med kirurg och narkosläkare får du alltid en personlig rådgivning där vi noga går igenom dina samtliga läkemedel.

Operation utan narkos

Slutligen finns ett alternativ för dig som inte vill genomgå en narkos. Alternativet kallas lokalbedövning och erbjuds främst på våra mindre operationer. Exempel på operationer som inte kräver narkos är ögonlocksplastik eller läpplyft. Är du en av dem som är lite rädd för operation råder vi att faktiskt utföra operationen under narkos, det ger personalen lugn och ro att arbeta och du sover gott utan att behöva vara orolig.