När kan man träna efter en bröstförstoring? 

Det är helt naturligt att ha funderingar efter att ha genomgått en bröstförstoring. Vi har samlat tipsen för att komma igång med träning på ett säkert sätt.
Innehållsförteckning: När kan man träna efter en bröstförstoring? 
När kan man träna efter en bröstförstoring?

Bra att veta för säker träning efter bröstförstoring

Det är helt naturligt att ha undringar och funderingar efter att ha genomgått en bröstförstoring. När och hur kan jag återgå till min vanliga träningsrutin efter operationen? Vad bör jag tänka på? Vad ska jag undvika? I det här blogginlägget ger vi dig information om den typiska återhämtningstiden, tips för att komma igång med träning på ett säkert sätt och saker att tänka på under vägen.

Hur lång tid efter operationen kan man börja träna?

Generellt sett rekommenderas det att du tar minst 6 veckor ledigt från all ansträngande träning efter en bröstförstoring. Under denna tid är det viktigt att låta kroppen läka och återhämta sig. Att lyfta tunga vikter eller utföra övningar som belastar brösten för hårt kan riskera att förhindra optimal läkning.

trana forsiktigt

Så kommer du i gång med träningen

Efter 6 veckor kan du börja med lättare träning som promenader, simning eller yoga. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp och undviker aktiviteter som orsakar smärta eller obehag. Du bör också använda en sport-bh som ger bra stöd och stabilitet under träningen.

Tips för säker träning efter bröstförstoring

 • Börja gradvis och öka intensiteten och varaktigheten på dina träningspass långsamt.
 • Undvik övningar som belastar brösten direkt, till exempel armhävningar eller bänkpress.
 • Använd hellre fria vikter eller maskiner istället för skivstänger, då dessa kan belasta brösten ojämnt.
 • Undvik att lyfta med ryggen och tänk på hållningen.
 • Drick rikligt med vatten och ta pauser. Du kanske behöver fler pauser än tidigare.
 • Var uppmärksam på eventuella tecken på komplikationer, som smärta, rodnad eller svullnad, och kontakta din plastikkirurg om du har några problem.
 • Tränar du på gym kan du alltid fråga personalen om ytterligare tips för säker träning.
 • Ta det lugnt och lyssna på din kropp.
fraga om traning

Ställ frågor om du känner dig osäker

Varje kvinna är unik och läker i sin egen takt. Det är mycket viktigt att du följer din kirurgs specifika instruktioner för återhämtning. Tveka inte att ställa frågor till din plastikkirurg om du har några funderingar eller bekymmer.

Allmänna tips efter operationen

 • Ha realistiska förväntningar: Det kan ta tid att komma tillbaka till din för-operationella konditionsnivå. Ha tålamod och fokusera på att återhämta dig gradvis.
 • Var snäll mot dig själv och din kropp: Din kropp har genomgått en operation, så ge den tid att läka och återhämta sig.
 • Fokusera på din kost: Att äta en hälsosam kost kan hjälpa din kropp att läka och ge dig den energi du behöver för att träna.
 • Få tillräckligt med sömn: Sömn är viktigt för läkning och återhämtning.
 • Undvik rökning: Rökning försämrar läkningsprocessen.

Genom att följa dessa tips kan du komma igång med träning på ett säkert och effektivt sätt efter din bröstförstoring. Kom ihåg att lyssna på din kropp och att alltid prioritera din läkning. Genom att ta hand om din kropp och gradvis öka intensiteten av din träning kan du hjälpa till att underlätta en smidig återhämtning och uppnå de önskade resultaten av din operation.