Hängande ögonlock går att fixa!

Med åren töjs dina ögonlock ut och musklerna som stöttar dem försvagas. Detta kan leda till att små fickor av fett bildas under och ovanför ögonlocken vilket kan leda till hängande ögonlock. Även till trötta övre ögonlock och att svett rinner in i ögonen. Inte att förglömma de gräsliga påsarna under ögonen.
Innehållsförteckning: Hängande ögonlock går att fixa!
ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik föryngrar dina ögon

En ögonlocksoperation är en vanlig plastikkirurgisk åtgärd för att ta bort överflödig hud runt ögonen. Många väljer att göra en ögonlocksplastik för att få ett piggare utseende eller för att motverka irriterade ögon. Känslan av tunga ögonlock lättar och du slipper ständigt höja på ögonbrynen. Du får en piggare uppsyn.

Vill du veta mer? Läs vidare!

Operationen för dig som vill slippa hängande ögonlock

Många går länge och funderar över att göra en ögonlocksplastik eftersom de mår dåligt över hängande ögonlock. Kanske beror detta på åldrande eller något som är medfött. Vissa känner mer av detta med åren.

Andra gör slag i saken för att de önskar föryngra sina ögon och bli av med puffiga ögonlock eller påsar under ögonen. Gemensamt är att de önskar bättre livskvalitet slippa tex hängande ögonlock.

De patienter som väljer att genomgå någon form av ögonplastik är i allmänhet mellan 35 och 60 år. Förutsatt att man är vid god hälsa finns det ingen övre åldersgräns.

Hur går det till?

Innan du genomgår en ögonlocksplastik måste du besöka kliniken för en konsultation. Vid konsultationen går kirurgen igenom en rad viktiga frågor och du får möjlighet att uttrycka dina önskemål samt ställa alla dina frågor. Plastikkirurgen gör därefter en bedömning av dina förutsättningar utifrån dina förväntningar.

Bestämmer du dig för att genomgå en operation får du med dig en checklista med allt du behöver tänka på innan och efter operation. Operationen utförs under lokalbedövning och tar som regel ca två timmar med förberedelser.

Under en operation gör kirurgen flera saker, exempelvis

  • Tar bort överflödig hud i ögonlocken.
  • Flyttar fettkuddar under huden.
  • Justerar muskler runt ögonen.

Oftast talar man om två typer av ingrepp dvs undre och övre ögonlocksplastik.

  • Vid undre/nedre ögonlocksplastik tar man bort rynkor i de undre ögonlocken och påsar under ögonen. Innebär att man får en föryngrade effekt.
  • Övre ögonlocksplastik tar man bort överskottshud i de övre ögonlocken. Detta ger blicken ett piggt och obekymrat uttryck.

Övre och undre ögonlocksplastik kan utföras var för sig eller samtidigt för maximal effekt.

Operationen innebär olika typer av ingrepp beroende på patientens problem;

  • Hängande nedre ögonlock – här stramas muskeln åt med en så kallad kantusplastik.
  • Hängande övre ögonlock – åtgärdas genom att överskottshuden tas bort i en övre ögonlocksplastik.
  • Påsar under ögonen – behandlas genom att fettkuddar flyttas/avlägsnas genom nedre ögonlockplastik.
  • Slokande ögonlock kan orsakas av en försvagad lyftarmuskel och åtgärdas då med en ptosplastik.

Vissa kliniker använder radiovågskirurgi (radiofrequency) vid sina operationer. Metoden innebär att kniv inte används utan en radiovågsnål avlägsnar hud, fett och eventuell vävnad.

ögonlock

Efter operation

Efter operationen kan ögonen kan kännas spända och svullna. Blånad är också vanligt. Vid behov rekommenderas du tar värktabletter, exempelvis Alvedon, för att dämpa eventuell smärta. Stygnen tas på kliniken mellan fem till 10 dagar efter operation. Några dagar efter att stygnen tagits bort kan du sminka över blåmärken och rodnader. Läkningsprocessen är dock mycket individuell och varierar från person till person och kan därför inte alltid förutses.

Ett tips är att köpa en ögonmask som kyler och lägga på ögonen så snart stygnen tagits bort. Lägg masken i frysen över natten och så har du på morgonen en sval och skön mask att lägga över ögonen. Kylmasker finns att köpa på de flesta nätapotek.

Ärr uppstår vid alla typer av operationer eftersom kirurgen skär i huden. Vid en ögonlocksplastik syns ärr när man blundar, men inte när dina ögon är öppna. Rodnad i operationsärret är vanligt till en början men bleknar under kommande månader och blir obetydligt efter läkning.

Viktigt den första tiden att du inte böjer dig nedåt med ansiktet. Ej heller anstränger dig fysiskt genom att träna, springa eller att utföra hårt fysiskt arbete. Ta det helt enkelt lugnt och vila upp dig. Detta gäller under de två första veckorna efter operation.

Resultat

Du märker skillnad direkt efter din ögonlocksplastik men full effekt när svullnad och blånad lagt sig.

En nedre/undre ögonlocksplastik behöver sällan upprepas, det räcker oftast med en operation. En övre ögonlocksplastik håller länge och det är vanligt att resultatet består i ca 10–15 år.

Varför får man hängande ögonlock?

Hängande ögonlock beror oftast på nedsatt elasticitet i senan till muskeln som lyfter ögonlocket som därigenom orsakar överflödig hud. En annan orsak kan vara medfödd svaghet i ögonlockets lyftarmuskel.

Vad kostar det operera ögonlocken?

En operation av ögonlock kostar från ca 48.000 kr. Många kliniker erbjuder möjlighet till delbetalning som till exempel SVEA Ekonomi.