Sola med förstånd

Dags för sommarsemester? Läs vårt blogginlägg om solning.
Innehållsförteckning: Sola med förstånd
Sola med förstånd i sommar

Sommarsolen är både härlig och förrädisk

Midsommaren 2022 var helt underbar, i alla fall för oss som älskar sol och vackert väder. Det sägs det var den varmaste midsommarhelgen på 50 år. Nu är det kanske dags för sommarsemester med strand och bad. Men sola med förstånd för bästa solbrännan. Vi ger dig tre tips på hur du solar för att bli brun inte bränd.

Solen ger oss viktiga vitamin D

D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium och fosfat vilket främst ger ett starkare skelett. Har du brist på D-vitamin kan det ge benskörhet och trötthet men även andra symtom och sjukdomar. Det är viktigt för skelettet och tänderna att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin.

D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solens strålar. D-vitamin är namnet till trots ett hormon.

Solens UV-strålning (ultravioletta strålning) påverkar hudens pigmentceller, melanocyter, som bildar hudens färgämne. Strålningen gör huden brunare och tjockare. Trots att huden blivit brun medför solen med tiden hudskador och bidrar till att huden åldras. Det går inte att undvika solskador genom att hålla koll på när huden blir röd, för rodnaden uppkommer först efter ett antal timmar. Så tänk på att använda skyddande solkrämer. Och varför inte en solhatt eller keps?

Hur länge kan du vara i solen?

Hur länge du kan vara i solen beror helt på vilken hudtyp du har. Har du ljus hud, rött hår eller kanske fräknar? Då vet du säkert att du har större risk att bränna dig. Förutom att du kan bränna dig i solen kan solen orsaka skador på sikt, till exempel att huden åldras i förtid och i värsta fall hudcancer.

Men visst är det underbart att vara ute i solen under sommaren? Vi ger dig tre tips på hur du solar för att bli brun inte bränd.

solstol

Vilka hudtyper finns?

Hur känslig din hud är beror bland annat på din hudtyp. Dermatologen Thomas B. Fitzpatrick presenterade 1975 en skala, ”The Fitzpatrick Scale

Skalan grundar sig på hur personen upplever att huden reagerar på solljus.

  • Hudtyp I – Bränner sig alltid, blir aldrig solbrun
  • Hudtyp II – Bränner sig oftast, blir sällan solbrun
  • Hudtyp III – Bränner sig ibland, blir gradvis långsamt solbrun
  • Hudtyp IV – Bränner sig sällan, blir ofta solbrun
  • Hudtyp V – Bränner sig mycket sällan, blir mycket lätt mörkare brun
solkräm

Hur fungerar solskyddskrämer?

Solkrämer kan fungera på två olika sätt. Absorberande och som filtrerar bort skadliga UV-B våglängder och gör att du kan vara längre i solen. Står det solskyddsfaktor 6 på förpackningen betyder det att du generellt kan vara ute i solen sex gånger längre än om du inte använder solskydd.

Den andra typen är blockerande och ligger som en tunn hinna över din hud. En blockerande effekt dvs krämen släpper inte igenom solens strålar. Blockerande beståndsdelar finns numera även i krämer av absorberande typ, dock de med hög skyddsfaktor.

Försvinner solskyddet när man badar?

Ja om du inte använder vattenfast solskydd. För att vara på säkra sidan bör du ta för vana att alltid smörja in dig direkt efter doppet.

Lilla solskyddsskolan – så mycket och så ofta bör du smörja dig

Kronans Apotek har tagit fram rekommendationer vad du bör tänka på när du använder solkräm. Du kan läsa mer här.

kvinna på strand

Tre snabba tips inför sommarsemestern

  1. Kolla UV-index
    De flesta väderappar visar förutom temperatur och väder även UV-index. Ju högre siffra desto starkare sol. När indexet är 3–5 bör du skydda dig mot solen. Vid index 6–7 är solens strålning stark, när det är 8–10 är strålningen mycket stark samt när det är 11+ är den extremt stark. I Norden är solens UV-strålning som starkast kl. 11–15 sommartid, och då finns det anledning att skydda sig.
  2. Sola i skuggan
    Sola i skuggan så du inte bränna dig. Du får fortfarande fin färg och du blir brun eftersom du utsätts för 50 % solens UV-strålar även i skuggan under ett parasoll eller ett träd. Solens UV-strålar tränger även igenom ett tunnare molntäcke. En solhatt skyddar ansiktet men du blir brun ändå.
  3. Återfukta din hud efter solning
    Tag hand om din hud före, under och efter solning så håller solbrännan längre. En dag i solen kan vara tuff för huden som blir torr och behöver återfuktas. Smörj in dig med after sun lotion eller annan fuktgivande kräm, så undviker du att huden flagnar. Återfuktar du din hud regelbundet även efter soldagarna så håller din solbränna längre.

Trevlig sommar önskar vi på Plastikkirurgen Stockholm

Vi har öppet hela sommaren, här hittar du våra aktuella öppettider.

stenar på strand