Allt börjar med en konsultation

Vill du göra en förändring? Allt börjar med en konsultation hos en erfaren plastikkirurg.
Innehållsförteckning: Allt börjar med en konsultation
allt börjar med en konsultation

Vill du göra en förändring?

Du har kanske funderat länge. Troligtvis lusläst bloggar och artiklar på nätet. Snackat med nära vänner. Frågorna är säkert många. Oavsett vilken behandling du är intresserad av är första steget alltid att boka ett konsultationssamtal men en specialist hos en välrenommerad plastikkirurg.

Träffa en erfaren plastikkirurg

Innan du bestämmer dig för att boka en operation ska det vara tryggt att få träffa och prata med en erfaren kirurg. En konsultation ser lite olika ut helt beroende på vad du är intresserad av att få hjälp med.

Hur går en konsultation till?

En konsultation innebär en noggrann läkarkonsultation och är enligt lag en förutsättning för en skönhetsoperation.

Din kirurg och du kommer att diskutera dina önskemål, förväntningar och förutsättningar inför din förändring. Tillsammans kommer ni att gå igenom de olika alternativ som finns beroende på operation som du önskar.

Efter din konsultation är det viktigt att du känner dig välinformerad om fördelar och eventuella nackdelar det finns med din önskade operation. Det är oerhört viktigt att du upplever förtroende både för kliniken och för den kirurg som ska utföra operationen. Grundläggande är att du känner dig trygg med ditt beslut och att du fått chans att prata igenom det ordentligt med någon som kan besvara dina frågor.

Det är också viktigt att vara medveten om att plastikkirurgen kan avråda från operation om denne tycker att det finns anledning till detta, beroende på olika orsaker som till exempel dåligt hälsotillstånd.

boka konsultation

Behöver jag förbereda mig?

Du behöver inte förbereda något praktiskt inför konsultationen men skriv gärna ned de funderingar du har, så du inte missar något viktigt. Passa på att ställa alla dina frågor under ditt besök. Tips på frågor att ta upp har vi samlat längre ned. En bra konsultation är en viktig förutsättning för att slutresultatet ska bli bästa möjliga.

10 viktiga saker att ta upp vid samtalet

 • Fråga hur många ingrepp läkaren har utfört
 • Är kirurgen som ska göra ingreppet medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi?
 • Vilka försäkringar har kliniken?
 • Hur länge behöver jag vara sjukskriven?
 • Vilket resultat kan jag förvänta mig av operationen?
 • Hur länge kvarstår resultatet?
 • Vad kan jag själv göra för att få bästa tänkbara slutresultat?
 • Hur fungerar garantier på kliniken och med deras implantat?
 • Vad finns det för risker och komplikationer förknippat med ingreppet?
 • Vid eventuella komplikationer, vart ska jag vända mig då?

Hur lång tid tar en konsultation?

Räkna med mellan 30-45 minuter beroende på planerad operation och hur många frågor du har till din kirurg.

Vad kostar en konsultation?

Priset varierar från klinik till klinik men ett riktpris är 500 kronor för en konsultation inför ett plastikkirurgiskt ingrepp.

Vad är nästa steg efter konsultationen?

Du förbinder dig inte till något och du väljer själv om du vill gå vidare med att boka en operation eller inte. Hur du vill göra är ingenting du behöver ta beslut om direkt om du inte vill.

Önskar du gå vidare och boka en operation så får du naturligtvis detaljerad information om din kommande operation.

Vad kostar en plastikoperation?

Det är en smått omöjlig fråga att svara på då flera faktorer påverkar priset; exempelvis typ av ingrepp och operationens omfattning. Din plastikkirurg ger dig alltid ett pris vid ditt samtal så att du kan ta ställning till om du vill gå vidare och genomföra operationen.

Prisexempel för några vanliga ingrepp är:

 • Bröstförstoring från ca 42.000 kr
 • Bröstlyft från ca 60.000 kr
 • Fettsugning från ca 30.000 kr
 • Ansiktslyft från ca 50.000 kr
 • Näsplastik från ca 55.000 kr

Många kliniker erbjuder räntefri delbetalning via ett finansbolag.

Hur väljer jag klinik för en plastikoperation?

Du bör eftersträva att välja en seriös och välrenommerad klinik. Tips kan du få via SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi). De har sedan år 1983 organiserat specialister inom plastikkirurgi. Deras medlemmar har minst fem års tjänstgöring, utbildning inom området samt egen erfarenhet och kunskap om olika estetiska ingreppen. Samtliga medlemmar ska vidareutbilda sig årligen, genom utbildningsdagar i föreningens regi, samt genom att delta i internationella kurser och kongresser.

Ta ett väl genomtänkt beslut

Är du en av många som funderar på att göra en plastikoperation? Det är då mycket viktigt att du tänker igenom ditt beslut noga. Fundera på varför du vill göra ingreppet. Är det kopplat till ett problem som du haft under en längre tid? Eller en förändring du drömt om länge? Eller är det ett infall som du bara fått plötsligt? Tänk igenom ditt beslut och diskutera dina förväntningar med din plastikkirurg. Läs om Sveriges vanligaste plastikoperation och hur en bröstförstoring går till.

Är bröstimplantat säkra?

Operationer med bröstimplantat har ytterst få komplikationer. Det är viktigt att din klink endast använder sig av välkända implantat från välrenommerade tillverkare som exempelvis Mentor och Motiva. Plastikkirurgen Stockholm använder endast marknadens bästa bröstimplantat.

Bröstimplantat