Mommy Makeover är vanligt efter en graviditet

Mommy Makeover är samlingsnamnet för en populär plastikkirurgisk operation för att få kroppen att se ut som den gjorde innan graviditeten.
Innehållsförteckning: Mommy Makeover är vanligt efter en graviditet
mommy makeover

Det finaste som livet kan erbjuda

Har du gett liv åt något av det finaste som livet kan erbjuda? Visst är det häftigt? För många kvinnor är det mest fantastiska som kan ske i livet att bli mamma. Något de flesta kvinnor drömmer om. Naturens under. Men en graviditet och efterföljande amning påverkar naturligtvis kroppen och sätter sina spår.

Det är mycket individuellt hur mycket man ”drabbas”, vissa mer andra mindre. En sak är dock klar, alla kvinnor märker av naturliga skäl av förändringen och spår på kroppen efter en eller flera graviditeter. Många märker av slappare bröst, sträckta magmuskler och lös, överflödig hud. För många är kanske inte självförtroendet direkt på topp efter en titt i spegeln efter duschen på gymmet.

mammahand baby

En del av dessa spår kan vara svåra att bli av med, hur mycket du än kämpar med träning och har koll på vad du äter. Det funkar bara inte att återfå den kropp du hade före graviditeten eller graviditeterna. För att återställa kroppen väljer många vad som populärt kallas för en Mommy Makeover.

Vad är en Mommy Makeover?

Mommy Makeover är samlingsnamnet för en populär plastikkirurgisk operation som kombinerar flera ingrepp i syfte att få kroppen att se ut som den gjorde innan graviditeten. Men fokus ligger framför allt på att återställa utseende av bröst och mage.

Operationen kan innebära en bukplastik samt bröstförstoring.  Andra ingrepp som kan kombineras är bröstlyft och fettsugning. En Mommy Makeover är skräddarsydda ingrepp just för dig och dina behov samt önskemål. Vilken kombination som är bäst avgör din plastikkirurg i samråd med dig.

Vad innebär det att få en ”mammamage”?

Det är inte ovanligt att många kvinnor efter en graviditet kan uppleva en ”mammamage” vilket innebär förändringar på sin kropp som man inte är riktigt nöjd med. Det kan till exempel vara ett nyuppkommet hudöverskott eller en utbuktande mage.

Vid en bukplastik är det vanligt att man kombinerar ingreppet med en fettsugning. För att ta bort allt fettöverskott kan man behöva fettsuga hela magen, ibland räcker det att bara utföra fettsugningen vid höfterna.

gravid kvinna

Vilka kirurgiska ingrepp kan ingå i en Mommy Makeover?

Vid ”återställningen” är det vanligtvis fokus på mage och bröst då dessa kroppsdelar blir mest utsatta av en graviditet. Då varje kvinna är unik anpassas ingreppen efter vad dina önskemål och förutsättningar samt det du och din plastikkirurg bestämt vid konsultationen.

Vanliga ingrepp som kan kombineras är exempelvis:

Ofta kan mer än ett ingrepp utföras under ett operationstillfälle, detta gör att du som patient kan förbättra flera områden med endast en operation och återhämtningsperiod.

Hur fungerar en bröstförstoring?

Bröstförstoring är en av Sveriges vanligaste plastikkirurgiska ingrepp och genomförs av kvinnor i alla åldrar. Det är ett sätt att ändra form, storlek och utseende på dina bröst. Även ett sätt att rekonstruera brösten efter en graviditet och amning. Operationen tar cirka 60 minuter. Plastikkirurgen lägger ofta snittet i fåran under bröstet och implantatet placeras vanligtvis i en ficka under muskeln på bröstet. Denna typ av snittplacering är mycket diskret.

Mina bröst har sjunkit ihop är lösningen då ett bröstlyft?

Bröst tenderar att sjunka med åren. Vanligtvis är detta en långsam process som är individuellt betingad beroende på elasticitet i hud och bröststorlek. Du kanske nöjd med storleken på dina bröst men tycker att de blivit slappa och hängiga efter exempelvis amning, det kan då vara lämpligt med ett bröstlyft. Kirurgen ändrar bröstvårtans placering, stramar upp och avlägsnar den överflödiga huden under bröstet. Större bröstlyft utförs under narkos, mindre görs under lokalbedövning.

Vad innebär fettsugning?

En fettsugning skapar en möjlighet att skulptera och forma din figur efter dina önskemål. Liposculpture, eller fettsugning i dagligt tal, avlägsnar fettansamlingar under huden. Fettsugning är inget substitut för bantning men hjälper inte ens hård träning är det ett effektivt ingrepp eftersom resultatet är bestående och de borttagna fettcellerna inte återbildas. Din kropp får alltså en ny form med permanenta resultat.

kvinna vid barnsäng

Bukplastik, vad är det?

Vid en bukplastik, ibland även kallad tummy tuck, stramas huden åt, slätas ut och överskottet av hud avlägsnas.  Det finns två typer av plastikkirurgi för buken; stor och liten bukplastik. Liten bukplastik innebär en åtstramning av huden nedanför naveln. Stor bukplastik stramar även åt delen ovanför magen.

Planerar du en bukplastik är det bra om du i alla fall tror att du har skaffat de barn du önskar. Men du behöver aldrig vara orolig, blir du gravid igen är barnet mycket bra på att ta den plats det behöver. Alltså aldrig någon fara för ditt barn.