De 14 viktigaste frågorna inför en bröstförstoring

Går du också i tankar på en förändring och är intresserad av att veta mer om en bröstförstoring? Här hittar du frågor och svar de viktigaste frågorna.
Innehållsförteckning: De 14 viktigaste frågorna inför en bröstförstoring
frågor bröstförstoring

Har du koll på dessa frågor?

Går du också i tankar på en förändring och är intresserad av att veta mer om en bröstförstoring? Vi förstår att du kan känna osäkerhet och att frågorna är många, därför har vi sammanställt en lista på 14 viktiga frågor som många av patienter ställt genom åren.

Vi rekommenderar då att du bokar tid för en konsultation hos en seriös och välrenommerad klinik för plastikkirurgi. Ställ då dina kompletterande frågor. Kom-ihåg att inga frågor är för dumma att ställas inför en bröstförstoring. Det viktigt du känner förtroende för din kirurg.

Kirurg Daniel Saiepour med patient

Vem får kalla sig plastikkirurg? Vilken utbildning har en plastikkirurg?

Endast de som genomgått Specialistutbildning i plastikkirurgi får kalla sig plastikkirurg. Specialistutbildningen bedrivs på sju olika universitetskliniker (i Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala, Umeå) i Sverige. Specialistutbildningen är målstyrd och måste omfatta minst fem års tjänstgöring på heltid. I de flesta fall krävs ungefär fyra års tjänstgöring inom plastikkirurgin, utöver den gemensamma kunskapsbasen, för att uppnå målen. Förutom tjänstgöring ska man gå ett antal kurser samt göra ett kvalitetsarbete och ett vetenskapligt arbete. Läs mer.

Är kirurgen medlem i SFEP?

SFEP står för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och kan ses som en kvalitetsstämpel för kirurgen och dennes specialkompetens. Väljer du en kirurg som är medlem i SFEP kan du känna dig trygg.

Alla medlemmar har arbetat minst fem år som kirurger med intygad erfarenhet av estetiska plastikkirurgiska ingrepp. I övrigt ingår det att kirurgen kontinuerligt ska vidareutbilda sig och delta i kongresser.

Vilka försäkringar och garantier finns?

Det är viktigt att du som patient känner dig helt trygg och säker inför din operation. Välj därför en seriös och välrenommerad plastikkirurg. Titta inte enbart på priset utan ha koll på vilka försäkringar kliniken erbjuder. På Plastikkirurgen Stockholm erbjuder vi därför alla av våra kunder en ansvarsförsäkring upp till 10 miljoner kronor via Folksam. Det är extremt ovanligt med större komplikationer efter en behandling eller operation, men om det mot förmodan skulle hända något oförutsägbart innan, under eller efter ett ingrepp känns det tryggt att kliniken har en ansvarsförsäkring. Denna tjänst är helt kostnadsfri och gäller så fort du kliver in genom dörren på vår klinik.

De två världsledande tillverkarna av implantat, Mentor och Motiva, lämnar livslång garanti på sina produkter vilket innebär att du får nya implantat kostnadsfritt om de mot förmodan skulle gå sönder.

Hur vet jag vilket implantat är bäst för mig?

Just val av implantat är nog det jobbigaste i hela processen inför en bröstförstoring. Det är oerhört viktigt att du har en bra dialog med din plastikkirurg när du funderar över storlek och val av implantat. Hos Plastikkirurgen Stockholm har våra plastikkirurger lång erfarenhet av både implantatrådgivning och bröstförstoring.

Det är viktigt du redan under konsultationen berättar för din kirurg vad du önskar och att du får känna på olika typer av implantat. Diskutera för och nackdelar med olika implantat och storlekar. För att testa vilken storlek på kupa du ska välja kan du göra ett enkelt ”test”. Köp en BH i den nya storlek du önskar, fyll därefter ut BHn med mindre påsar av riskorn. Rör på dig. Gör alldagliga aktiviteter. Känns det bra? Om inte gå då upp eller ned i volym.

Våra plastikkirurger är experter och hjälper dig gärna på vägen till att hitta rätt storlek och typ av implantat.

bröstförstoring implantat

Vad bör jag tänka på gällande rökning och alkohol?

Vid rökning försämras blodcirkulationen. Detta påverkar sårläkningsprocessen negativt. Rekommendationen är därför att du undviker rökning minst 14 dagar innan operation och upp till två veckor efter.

Alkohol har en blodförtunnande effekt dygnet efter intag vilket gör att man kan blöda mer i samband med en operation. Vissa smärtstillande tabletter kan tillsammans med alkohol farliga effekter. Rekommendationen är att du avstår från alkohol ett par dagar före operationen (för att minska blödningsrisken) samt så länge du äter smärtdämpande mediciner.

Blir jag sövd vid operation?

Alla bröstoperationer hos Plastikkirurgen Stockholm sker under narkos. Din narkosläkare ser till att du sövs ner och håller dig nedsövd under hela din operation. Därefter inleder din kirurg operationen som tar ungefär 60 minuter. Snittet läggs vanligtvis under bröstet och protesen placeras oftast i en ficka under muskeln på bröstet. Denna snittplacering är mycket diskret samtidigt som plastikkirurgen kan skapa en exakt ficka.

Efter operationen släpper narkosen och du vaknar upp på vår uppvakningsavdelning. Mellan 3-6 timmar blir du kvar på kliniken för smärtlindring samt omvårdnad.

Gör det ont att bli opererad?

Själva operationen gör inte ont då kirurgen opererar under narkos. Efter själva ingreppet kommer du dock känna smärta. Narkosläkaren hjälper dig med smärtlindring direkt efter operationen. Din kirurg skriver även ut recept på smärtlindrande mediciner som du får med dig när du lämnar kliniken och åker hem.

Var läggs snitten?

Vanligast vid bröstförstoring är att snittet läggs under bröstet, ärret hamnar då i det veck som bildas under bröstet. Två ytterligare alternativ, mycket ovanliga idag, är ett snitt kring bröstvårtan eller två snitt i armhålan (ett i vardera armhåla).

Hur lång tid tar operationen?

En operation för bröstförstoring tar ca 60 minuter och sker alltid undernarkos. Vi ser helst att du blir kvar på kliniken ca 4 timmar efter din operation. Bilkörning är inte att rekommendera efter operation, du är helt enkelt inte kapabel att köra. Bäst är om någon kan hämta dig på kliniken vid hemfärd. Vissa kliniker erbjuder dessutom hotellövernattning i närheten av kliniken efter en bröstoperation. Viktigt är också att du inte är ensam hemma första natten, det kan kännas tryggt att ha någon i närheten.

Hur mår jag efter operationen?

När du vaknar ur narkosen flyttas du till vår uppvakningsavdelning där en sjuksköterska vakar över och kontrollerar att du mår bra och att du återhämtar dig från operationen.  Du stannar på kliniken i 3-6 timmar till för omvårdnad och smärtlindring. Det kan hända att du känner visst illamående men framför allt en trötthet i kroppen. Då du fått smärtstillande är känslan i de opererade brösten mer som ett tryck än smärta enligt många patienter. Efter en operation är det mycket viktigt att du kommer upp till sittande så snabbt som möjligt för att kroppen ska komma igång igen.

Kirurg Daniel Saiepour

Behöver jag bli sjukskriven efter operationen?

Vi är alla olika vilket innebär att återhämtningstiden efter en operation är mycket individuell. Du kan troligtvis återgå till ditt vanliga liv efter ett par dagar men du ska undvika träning och tunga lyft. Din plastikkirurg har möjlighet att sjukskriva dig 14 dagar så du kan vila upp dig ordentligt. Beroende på vilken typ av jobb du har varierar det när du känner dig redo att återgå till arbetet.

Får jag komma på någon efterkontroll?

Cirka en vecka efter operation kommer du tillbaka till kliniken för en kontroll där vi även tar bort stygnen. För patienter som bor långt bort, med lång resväg, kan självupplösande suturer användas, alternativt kan stygnen tas på din vårdcentral. Slutkontroll görs vanligtvis mellan 6 och 12 månader efter operation.

Behöver jag använda en sport-BH?

Vi rekommenderar att du använder sport-BH under 8 veckor efter operation. Nattetid behöver du inte ha BH men många patienter känner sig tryggare att bära en under nätterna första veckan efter att bandaget avlägsnats. Efter 2 månader kan du börja använda bygel-BH, och det är då också fritt fram att träna som tidigare.

Vilka risker finns?

All kirurgi är förenat med vissa risker detta gäller även plastikkirurgi. Vid bröstförstoring finns samma risker som i samband med all kirurgi, nämligen blödning och infektion. Dessa komplikationer mycket ovanliga vid bröstförstoring utan lyft. Görs ett lyft samtidigt ökar risken för infektion något, men detta är fortfarande ovanligt. För att minimera risken för infektion ger många kliniker antibiotika under och efter operation.