Allt du velat veta om narkos

Det förekommer en mängd olika ord och uttryck, exempelvis anestesi, narkos, sövning. Frågorna är många, men vi reder ut begreppen och svarar på frågorna.
Innehållsförteckning: Allt du velat veta om narkos

Intervju med Andrej Kuznetsov, narkossjuksköterska

Jag träffar Andrej Kuznetsov, narkossjuksköterska, på ett mottagningsrum på Plastikkirurgen Stockholm i Hammarby Sjöstad. Andrej har över 20 års erfarenhet inom anestesi och ingår i ett operationsteam där alla har hög kompetens.

Andrej har som kunnig inom narkos har han erbjudit sig att svara på ett par vanliga frågor han och hans kollegor ofta får på kliniken.

Andrej Kuznotskov

Det förekommer en mängd olika ord och uttryck, exempelvis anestesi, narkos, sövning. Är det benämningar för samma sak?

Ja det kan man säga, börjar Andrej, men låt mig kort förklara vad orden betyder och varifrån de kommer. Vi börjar med anestesi som kommer från latin och betyder helt enkelt sövd. Detta ord används internationellt världen över.

Narkos kommer från det grekiska ordet narkoménos som betyder sövd.  Så man kan verkligen säga att de tre orden har samma innebörd, säger Andrej och ler.

Finns det olika typer av narkos?

Oh ja, svarar Andrej. Det finns många olika typer och det är ingreppet som avgör. Vad som främst skiljer sig åt är de olika hjälpmedel som behövs i operationssalen. Vid avancerade operationer krävs fler hjälpmedel än vid en ”basic” operation. Som avancerad operation räknas till exempel en hjärttransplantation och en enklare exempelvis en knäoperation. På Plastikkirurgen Stockholm utför vi bara enklare narkos, säger Andrej.

Är narkos farligt?

Svaret kommer blixtsnabbt. Nej, narkos är inte farligt. Mycket höga moderna säkerhetskrav reglerar hur hela processen går till.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som måste ges?

Dosen narkosmedel räknas ut efter din kroppsvikt och du får aldrig mer än som behövs, säger Andrej. Genom modern utrustning monitoreras dosen genom hela operationen. Vad som kanske är intressant att veta är att det inte behövs inte mer narkosmedel för en större operation.

Varför måste man vara fastande inför en operation?

Det är mycket viktigt att magsäcken är tom under en operation då dina muskler under en narkos blir slappa. Skulle det finns något i magen finns risken att maginnehållet kommer upp och av misstag kommer in i luftstrupen, berättar Andrej.

trygg hand

Måste man sluta med alla mediciner inför en operation?

Ett snabbt svar är inte nödvändigtvis, narkosläkaren avgör detta från fall till fall.

Vad gäller för naturläkemedel och vitaminer inför en operation? Måste jag sluta med dessa?

Vissa naturläkemedel och vitaminer kan göra att uppvaknandet blir svårare men narkosläkaren avgör vad som gäller.

Hur kommer det att gå till när jag får min narkos?

När du kommer till kliniken informerar operationspersonalen exakt om vad som kommer att ske under dagen. Därefter byter du om till operationskläder och du får sedan träffa kirurg, narkosläkare och narkossköterska. Du får medicin i förebyggande syfte mot illamående och smärta.

Sedan rullas du in i den väl förberedda operationssalen och där får du andas syrgas i en mask och samtidigt får du medicinering och sömnmedel narkosmedel via en nål i armen. Du känner en lätt berusning och du somnar inom ett par minuter, säger Andrej lugnt.

Hur vaknar man?

Narkospersonal bedömer i samråd med kirurg när det är dags att minska narkosmedel. När tillförseln av narkosmedel minskas vaknar du.

Hur mår jag efteråt, när jag vaknar?

Det är väldigt individuellt, svarar Andrej snabbt, så det är svårt att svara generellt. Många känner inget speciellt efteruppvaknandet, andra kan känna viss oro eller smärta. Du är övervakad under hela uppvaket av erfaren personal med väl fungerande rutiner, säger Andrej förtroendeingivande.

Hur länge sitter narkosen kvar i kroppen?

Även detta är ytterst individuellt, själva uppvaknandet kan ta upp till 30 min och narkosen finns kvar i kroppen upp till 4 timmar. Personalen gör en fullskalig bedömning innan du får lämna kliniken.

Finns det alternativ till narkos?

Ja svarar Adrej, sedering finns.  Sedering innebär att patienten tillförs ett lugnande och/eller ett starkt smärtstillande medel intravenöst. Risken finns att patienten vaknar. Funkar bara vid vissa mindre ingrepp funkar exempelvis inte vid bröstoperationer.

narkos

Slutar man att andas under narkos?

Ja, andningsfunktionen minskar oftast vid narkos så du får hjälp att andas av en maskin.

Kan alla sövas?

I stort sätt alla ja, säger Andrej.  Men vissa patienter i riskgrupper avråds från narkos, detta kan till exempel personer med allvarliga hälsotillstånd eller kraftiga allergireaktioner, avslutar Andrej.

Innan vi skiljs åt gör Andrej en jämförelse med bilkörning. ”Det är tio gånger farligare att köra bil i en timme än att vara sövd under narkos en timme.” Tänkvärt.

Tack för din tid Andrej!