Bröstförstoring med implantat

Bröstförstoring med implantat är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen. I den här artikeln reder plastikkirurgen Leif Gylbert ut några av de vanligaste frågorna kring bröstimplantat.

Bröstförstoring med implantat på Sophiahemmet

Dr Leif Gylbert specialist i plastikkirurgi, disputerad i ämnet bröstförstoring 1989, har under de senaste 30 åren utfört många olika typer av bröstoperationer där bröstförstoring varit det dominerande ingreppet. Silikonimplantat vid bröstförstoring har använts i över 40 år och de har successivt förbättrats under denna tid. Silikon är en kiselförening och eftersom kisel finns i kroppen redan accepteras detta ämne som regel. På kliniken vid Sophiahemmet använder vi oss endast av noga beprövade och godkända implantat tillverkade av Motiva eller Mentor, som är godkända både i USA och i Europa.

Vid konsultationen inför en bröstförstoring informeras patienten om de protestyper som vi använder. Med hänsyn till patientens önskemål om form och storlek föreslås lämplig protessort. Patienten får göra ett s.k. ristest i hemmamiljö där man själv fyller en vanlig plastpåse med känd mängd ris för att komma fram till rätt storlek.

De allra flesta proteserna som används idag är silikonproteser där både hölje och innehåll är av silikon.Tidigare var koksaltproteser relativt vanliga men de används inte så mycket idag beroende på sämre naturlig konsistens och kortare hållbarhet. Nedan reder Leif Gylbert ut fördelar och nackdelar med olika typer av bröstimplantat.

Implantat med silikon eller koksalt

Idag är innehållet i bröstimplantat antingen silikon (en kiselgel) eller koksaltlösning. Alla implantat har ett hölje av silikon, men innehållet kan variera. Silikongelen kan vara mer trögflytande silikongel eller av fastare konsistens, det senare kallas även geléhallonimplantat.

Koksalt används inte i lika stor utsträckning idag då det finns en större risk att de ‘veckas’ och ger ett kluckande ljud, något som undviks med silikon. Silikonimplantat kommer i två utföranden, med slät yta och med texturerad yta. Man föredrar idag släta eller svagt texturerade ytor eftersom grov texturering kan ge upphov till en ovanlig lymfomsjukdom ALCL. Proteser som är anatomiska eller droppformade är oftast grovt texturerade för att de ska växa fast i vävnaden och inte rotera. Patienter med denna typ av protes har drabbats mest utav sjukdomen ALCL.

Vad händer om ett implantat går sönder? Ett stort antal studier har genomförts för att studera sambandet mellan silikonimplantat och sjukdom. Förutom risken för ALCL enligt ovan finns en risk för autoimmun reaktion på silikonmaterialet. Dessa patienter reagerar på kisel som finns i silikonet men som även finns naturligt i kroppens vävnader. Det kan därför liknas vid en reaktion mot den egna kroppsvävnaden s.k. autoimmun reaktion. På vår klinik använder vi framförallt silikonimplantat med svagt texturerad yta, för att ge patienten ett implantat med lång livslängd och för ett naturligt resultat. Skulle ett implantat gå sönder kommer implantatet att behöva bytas ut, men eftersom konsistensen är en gel läcker den inte ut i kroppen.

Runda eller anatomiska bröstimplantat

De anatomiska implantaten ska med sin droppform ligga still i bröstet och inte rotera. Därför måste de ha en grov texturering som möjliggör att implantatet växer fast i vävnaden. Detta innebär en ökad risk för lymfsjukdomen ALCL. Därför använder vi på Plastikkirurgen enbart runda implantat med slät yta eller mycket svag texturering. Då minimeras risken för ALCL. Läggs implantatet bakom bröstmuskeln blir det ändå en naturlig form på bröstet eftersom muskeln jämnar ut den övre delen av protesen. Det finns också en protes s.k. Ergonomix med en gel som är lite mjukare än den vanliga och som reagerar svagt på tyngdlagen. 

Släta eller texturerade implantat

Implantat kommer i både slät och texturerad form, det vill säga ytan på proteserna har olika struktur. Grovt texturerade bröstimplantat växer gärna fast i omliggande vävnad vilket ökar risken för ALCL. Svagt texturerade eller släta proteser växer ej fast utan kan röra sig fritt i den protesficka där de placerats. Det är dessa protestyper som vi använder på vår klinik på Sophiahemmet.

Placering av bröstimplantat

Implantat kan placeras antingen under eller utanpå bröstmuskeln. Placering under muskeln är vanligare hos patienter med tunn vävnad och ger då ett mer naturligt utseende då bröstmuskeln hjälper till att täcka implantatets övre del. Planerar du att bli gravid i närtid? Vänta med din bröstförstoring då det finns risk att dina bröst ändrar form när du väntar barn. Men det är inga problem att amma med implantat, oavsett om de är placerade bakom eller framför bröstmuskeln. Lämpligheten för placering av implantaten är individuella och vi går gemensamt igenom dina förutsättningar vid den grundläggande konsultationen. Där får du svar på alla dina frågor kring ingreppet.

 

Kvinna som genomgått bröstförstoring med implantat mäter sin byst

Har du frågor om bröstförstoring med implantat?

Kontakta oss genom att trycka på knappen nedan eller ring 08- 21 01 01

BOKA TID Logga för human finans för delbetalning av plastikkirurgi

Information angående Coronapandemin.

Verksamheten på Plastikkirurgen Sophiahemmet följer de råd och anvisningar som ges av Folkhälsomyndigheten m.fl. Våra öppettider och mottagningar fungerar som vanligt och vi har fortsatt operationsverksamhet som tidigare.

Med hänsyn till risken för smittspridning flyttar vi en del av våra efterkontroller till ett senare datum. Vår personal är ej i arbete vid tecken på förkylning. Vi uppskattar att du följer allmänna råd och inte besöker oss om du inte känner dig helt frisk.

För ytterligare information och rådgivning ber vi dig kontakta oss på tel 08-210101. Du kan även inhämta information på Sophiahemmets hemsida www.sophiahemmet.se/sjukhus.