10 frågor om permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning gör huden slät, mjuk och fri från oönskad hårväxt. Många upplever vid något tillfälle i livet att de lider av oönskad hårväxt och använder sig ofta av metoder som rakning, vaxning och epilering för att få slät hud. Hårborttagning med IPL eller laser kan vara en lösning för dem som vill undvika frekvent hårborttagning, som ger upphov till både smärta och hudirritation. Vi använder oss endast av IPL.

1. Hur går permanent hårborttagning till?

Permanent hårborttagning sker med hjälp av IPL-laserljus som behandlar området med oönskad hårväxt. Kroppens hårstrån går igenom en växtcykel: tillväxtfas, vilofas och övergångsfas. Med IPL-laser förstörs hårsäcken endast när hårstrået är i tillväxtfas, därför behövs en serie behandlingar för att få ett fullgott resultat.

2. Vad är IPL-laser?

IPL är en metod för permanent hårborttagning, men kan även användas mot pigmentfläckar, ytliga blodkärl i ansiktet eller hudföryngring. IPL står för intense pulsed light och innebär att högintensivt ljus leds mot hårstråets pigment melanin som omvandlar ljusenergin till hög värme. Denna värme transporteras vidare via hårstrået ner mot hårfollikeln i hårsäcken som förstörs och dör. Behandlingen består utav en serie IPL-behandlingar som därefter ger ett permanent hårfritt resultat på det önskade stället.

3. Viktigt att tänka på före behandlingen?

Eftersom ljuset leds ned via hårstrået till hårsäcken är det viktigt att man inte vaxar, trådar, bleker, plockar eller epilerar området som ska behandlas minst 4 veckor innan behandling. Det är även viktigt att man inte solar eller använder krämer som brun-utan-sol eller för hårborttagning minst 4 veckor före behandling.

4. Gör behandlingen ont?

Många är oroliga för att behandlingen ska göra ont, men de flesta känner endast en mindre stickande smärta eller ingenting. Hur mycket du reagerar beror till stor del på ditt pigment och hur känslig din hud är. I jämförelse med vaxning och epilering är det inte en smärtsam behandling. Som regel gäller att ju mörkare och grövre hår samt desto ljusare hud ger snabbare resultat.

5. Passar hårborttagning med IPL för alla?

Eftersom IPL påverkar melanin är IPL-hårborttagning inte att rekommendera för dig som antingen har mycket ljusa hårstrån eller mycket mörk hy. Behandlingen är inte heller lämplig för dig som är gravid eller som tar vissa läkemedel som t.ex. Roaccutan som gör huden ljuskänslig eller har en aktiv infektion på behandlingsområdet.

6. Hur många behandlingar behövs?

Oftast är 6-8 behandlingar lagom, men faktorer som hårets tjocklek och vilken del på kroppen som behandlas kan ibland göra att det behövs fler, eller färre. Behandlingarna genomförs med ca. 4-8 veckors intervall, därefter kan du njuta av permanent slät hud.

7. Vilka risker finns med permanent hårborttagning?

Efter en behandling kan man uppleva lätt rodnad eller svullnad, men det lägger sig vanligen efter ett par timmar.

8. Är behandlingen verkligen permanent?

Endast de hårstrån som är i tillväxtfas är de som elimineras med IPL, resultatet blir därmed inte permanent efter första behandlingen utan man måste behandla flera gånger. Efter fullföljd behandlingsserie när alla hårstrån behandlats är dock resultatet bestående.

9. Vad kostar permanent hårborttagning?

Exakt pris på behandlingen beror på hur omfattande område som ska behandlas. Efter en inledande konsultation kommer du få prisuppgift om vad behandlingen kommer att kosta. Alternativt kan du även se från priser på vår hemsida.

10. Vem utför permanent hårborttagning?

På kliniken utför en av sjuksköterskorna, utbildad laserterapeut, IPL-behandlingar. Kontakta oss nedan för en konsultation.

Läs mer om IPL och hårborttagning här.

Information angående Coronapandemin.

Verksamheten på Plastikkirurgen Sophiahemmet följer de råd och anvisningar som ges av Folkhälsomyndigheten m.fl. Våra öppettider och mottagningar fungerar som vanligt och vi har fortsatt operationsverksamhet som tidigare.

Med hänsyn till risken för smittspridning flyttar vi en del av våra efterkontroller till ett senare datum. Vår personal är ej i arbete vid tecken på förkylning. Vi uppskattar att du följer allmänna råd och inte besöker oss om du inte känner dig helt frisk.

För ytterligare information och rådgivning ber vi dig kontakta oss på tel 08-210101. Du kan även inhämta information på Sophiahemmets hemsida www.sophiahemmet.se/sjukhus.