Vad är skillnaden mellan fettsugning och bukplastik?

För att behandla lokala fettansamlingar och hudöverskott på magen används fettsugning och bukplastik. Men hur skiljer sig egentligen ingreppen från varandra? Plastikkirurgen Leif Gylbert arbetar som specialist i plastikkirurgi på Sophiahemmet. Här reder han ut begreppen och besvarar frågeställningen.

Det finns många orsaker till ökade fettansamlingar. Efter en graviditet eller viktförändring är det vanligt förekommande med lokaliserad fetma, som inte försvinner av sig själv. Genetiska faktorer och hormonell balans kan även bidra till ökad fettvävnad. Regelbunden motion och lämplig kost är primära åtgärder för att minska fettöverskott. Fettsugning är inte ett substitut för bantning. Utan en metod att reducera fettvävnad som inte försvinner med fysisk träning och hälsosam diet.

Oönskade fettansamlingar är ett vanligt problem, som ibland är svårt att bli av med oavsett livsstil. Många människor upplever att de har fettvävnad kring exempelvis lår och mage, där varken kost eller motion har effekt. Med fettsugning är det möjligt att minska dessa lokala fettansamlingar. Mängden fettceller i vår kropp förändras inte med åren, men däremot kan storleken på cellerna variera vid exempelvis graviditet och vid förändringar av vikten. Celluliter och hudbristningar påverkas inte av fettsugning. Vid fettsugning tar man bort en andel fettceller som då inte kommer tillbaka. Därmed är det en effektiv och permanent behandling förutsatt att man håller vikten.

Fettsugning eller bukplastik?

Fettsugning är en metod som används för att minska lokala fettansamlingar under huden. Bukplastik är en metod som används när överskottshud behöver avlägsnas från magen. Vilket kan vara fallet efter kraftig viktnedgång eller graviditet när enbart reducering av fettceller inte är tillräckligt. En kombination av fettsugning och bukplastik blir aktuell när både underhudsfett och överskottshud behöver avlägsnas för att få ett fullgott resultat. Vilken typ av ingrepp som bedöms lämpligast att utföra diskuteras vid den primära konsultationen med kliniken.

Oavsett vilket område eller vilken typ av åtgärd du är intresserad av är första steget alltid en konsultation, där man gemensamt diskuterar igenom ingreppet och du får chans att ställa alla frågor du har och känna dig trygg. Plastikkirurgen kommer utifrån konsultationen bedöma hur du bäst uppnår ett tillfredsställande resultat med hänsyn till dina förutsättningar, som hudkvalitet etc. Vid konsultationen går kirurgen även igenom dina förväntningar av ditt ingrepp samt ser till att du får en uppfattning om priset på den planerade operationen.

Leif Gylbert är klinikchef & legitimerad plastikkirurg med över 20 års erfarenhet av estetisk kirurgi och fettsugning. Efter tusentals genomförda operationer utför Leif sitt specialistarbete med stor skicklighet och finess med avsikt att hjälpa sina patienter hitta balansen mellan sin yttre och inre skönhet.

Läs mer om fettsugning eller bukplastik.

Har du frågor angående konsultationsbesöket?

Har du frågor eller funderingar kontakta oss genom att trycka på knappen nedan eller ring 08- 21 01 01


BOKA TID

Information angående Coronapandemin.

Verksamheten på Plastikkirurgen Sophiahemmet följer de råd och anvisningar som ges av Folkhälsomyndigheten m.fl. Våra öppettider och mottagningar fungerar som vanligt och vi har fortsatt operationsverksamhet som tidigare.

Med hänsyn till risken för smittspridning flyttar vi en del av våra efterkontroller till ett senare datum. Vår personal är ej i arbete vid tecken på förkylning. Vi uppskattar att du följer allmänna råd och inte besöker oss om du inte känner dig helt frisk.

För ytterligare information och rådgivning ber vi dig kontakta oss på tel 08-210101. Du kan även inhämta information på Sophiahemmets hemsida www.sophiahemmet.se/sjukhus.